Kuchnia z wyspą
2015-07-07 / Aranżacje / komentarzy

Wyspa w kuchni to estetyczne i praktyczne rozwiązanie, choć przeznaczone raczej do dużych i otwartych pomieszczeń. Jego funkcjonalność zależna jest tylko od metrażu kuchni.

Wyspa umieszczona na środku kuchni to marzenie większości gospodyń domowych. Kojarzy się ona z dużym i przestronnym wnętrzem, które może być nie tylko miejscem pracy, lecz także przestrzenią przeznaczoną do odpoczynku czy rodzinnych spotkań. Przygotowywanie oraz spożywanie posiłków w takim pomieszczeniu z pewnością jest dużo przyjemniejsze. Jeśli dysponujemy nieco większą kuchnią od tych, które można spotkać w statystycznym polskim mieszkaniu w bloku, pomysł wstawienia wyspy jest wart rozważenia.

Wyspa w kuchni może pełnić funkcję stołu – jest to jeden z najpopularniejszych pomysłów na jej wykorzystanie. Takie rozwiązanie nie sprawdzi się co prawda w przypadku wizyt gości czy większych przyjęć, jednak w codziennym zastosowaniu będzie bardzo wygodne. Równie popularnym wyjściem jest wyspa służąca do przygotowywania posiłków – w tym przypadku nie musi być ona bardzo duża. Wystarczy fragment blatu, na którym wygodnie rozłożymy niezbędne produkty, zapewniając tyle miejsca, ile potrzebujemy na codzienne gotowanie. W ten sposób łatwiej utrzymamy czystość w kuchni, nie brudząc niepotrzebnie kilku powierzchni. Można oczywiście połączyć obie opisane funkcje, wybierając wyspę mającą zastosowanie zarówno w przygotowywaniu posiłków, jak i pełniącą funkcję stołu. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza dla większych rodzin, które nie mają wystarczająco miejsca na urządzenie jadalni. Należy jednak pamiętać, że może być ono zastosowane tylko w przestronnym wnętrzu.

Aby w pełni wykorzystać możliwości wyspy kuchennej, warto wybrać taki jej model, który poza funkcją dekoracyjną zapewni dodatkowe miejsce na przechowywanie. Na półkach pod blatem możemy umieścić np. przetwory, słodycze, przyprawy, naczynia lub inne przedmioty codziennego użytku. W niektórych domach wyspa pełni funkcję stoiska do mycia naczyń – jest z to z pewnością oryginalne i praktyczne rozwiązanie, jednak możliwe do zastosowania tylko w dużej kuchni. W przestronnych pomieszczeniach, gdzie jedynym ograniczeniem są pieniądze i inwencja użytkownika, spotkać można wyspę umiejscowioną centralnie, na której zainstalowana jest płyta grzewcza, zlewozmywak oraz szafki na naczynia czy lodówka. To "kulinarne centrum dowodzenia", które dodatkowo może pełnić funkcję barku dzięki zamontowaniu wokół niej blatów roboczych.

Odpowiednio zaaranżowana wyspa w kuchni może służyć całej rodzinie jako miejsce wspólnego biesiadowania i rodzinnych spotkań. Najważniejsze jest, by jej rozmiary pozwalały na jak najbardziej funkcjonalne korzystanie z całego pomieszczenia. 

Portalbudowniczy.pl - Twój dom, Twoje miejsce